Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 23 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 28 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 34 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 38 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 45 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 49 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 58 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 62 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 71 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/ord.php on line 81 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/joomla/string/src/phputf8/utils/validation.php on line 40 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /usr/home/premiinvestigacioampans.cat/web/libraries/vendor/typo3/phar-stream-wrapper/src/PharStreamWrapper.php on line 479 Premi d'Investigació

IX PREMI
D'INVESTIGACIÓ
I D'INNOVACIÓ
SOBRE 
DISCAPACITAT
INTEL·LECTUAL
I TRASTORNS DEL
DESENVOLUPAMENT

PRESENTACIÓ
DEL PREMI

AMPANS convoca de forma biennal el Premi d’Investigació i d’Innovació sobre Discapacitat Intel·lectual i trastorns del desenvolupament, que reconeix el treball de persones, equips i entitats per promoure el coneixement i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament. 

El Premi contempla dues modalitats: Investigació i Innovació.​ Els treballs poden versar sobre qualsevol aspecte referent a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns del desenvolupament.  

 

Amb el suport de:

logo icllogo esteve    Control logo


BASES
DEL PREMI

Consulta les bases
IX edició
CONVOCATÒRIA

TANCADA

PREMIATS
IX edició

CATEGORIA D'INVESTIGACIÓ

PRIMER PREMI

 
Clara Andrés, Cristina Mumbardó, Núria Farriols, Antoni Maria Gómez i Teresa Pretel

El jurat ha valorat la creació d’un programa de desenvolupament d’habilitats relacionades amb l’autodeterminació específicament dirigida a joves amb trastorn de l’espectre autista en base a la traducció i adaptació d’altres programes i tècniques i a la creació de nous continguts fins a configurar una unitat didàctica de 20 sessions dins d’un marc d’investigació on és difícil trobar treballs centrats específicament en aquest grup de persones.

SEGON PREMI

 
Leticia Muñoz García-Largo

El jurat ha destacat la important mostra de persones recluses objecte del present estudi descriptiu i l’anàlisi detallat de les variables sociodemogràfiques, criminològiques, penitenciàries i clíniques. Obtenint uns resultats de prevalença de discapacitat intel·lectual significativament superior a la major part dels estudis descrits en la literatura científica. L’anàlisi de les variables esmentades abans duu a importants resultats amb significació estadística en relació amb l’edat d’ingrés, el nivell educatiu, l’abandó escolar, l’edat d’inici de la carrera delictiva, la participació en tallers, el consum de drogues o els intents de suïcidi.

TERCER PREMI

 
Jordi Fernandez Suriñach

El jurat ha premiat el disseny d’un programa educatiu per a la millora de les actituds en relació a l’afectivitat i la sexualitat de persones amb discapacitat intel·lectual partint de l’adaptació del programa Saludiversex, al qual se li ha afegit d’altres temàtiques sorgides de l’anàlisi de la literatura d’experts i de les demandes de les pròpies persones amb discapacitat.CATEGORIA D'INNOVACIÓ

PRIMER PREMI

 
Cristina Santamarina Siutana, Vicente Cloquell Ballester i Cooperativa Valenciana Koynos

El jurat ha valorat la claredat, l’estructuració i la capacitat d’adaptació durant el procés de disseny i fabricació del dispositiu ESSENS, un dispositiu portable al canell, capaç de produir estímuls per vibració, en el rang de les altes freqüències, amb la finalitat de reduir els comportaments estereotipats quan aquests interfereixen en les activitats bàsiques de la vida de les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual.
 
 

SEGON PREMI

 
Corporación Crear Unidos

El jurat ha destacat la iniciativa “Café Crear Unidos” com una solució innovadora en el context colombià de formació i generació de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual. La creació d’aquesta iniciativa exemplifica els processos de benchmarking, transferència de coneixement i creació d’aliances conjugant-ho tot en un procés de valoració i formació de les persones candidates.

TERCER PREMI

Fernando Sánchez Rodríguez

El jurat ha premiat l’elaboració d’un joc que exemplifica la gamificació en la generació de nous models d’aprenentatge i desenvolupament de les competències professionals. El projecte destaca pel rigor en la seva planificació, desenvolupament de les fases i anàlisi dels resultats, sent aquests últims molt significatius per als professionals.

.

P U B L I C A C I O N S
Consulteu aquí tots els treballs premiats

MEMBRES DEL JURAT
VIII edició

Sr. Sebastià Catllà
President

Soci fundador de l'empresa metal·lúrgica Oliva Torras, i actualment President del Grup. Fundador del Celler el Molí, elaborador dels Vins del Collbaix.

Patró i fundador del Centre de Formació Pràctica, i actualment també, membre del Comitè Executiu de la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM).

Sr. Pere Rueda
Vocal
 

Impulsor del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual. Amb una dilatada experiència en el món de la discapacitat, va ser responsable de l’Àrea Programa Sectorial de Persones amb Disminució del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.

Ha estat vicepresident d'AEECRM i professor del “Màster d’Atenció Precoç” a Blanquerna i “Màster sobre Discapacitat Intel·lectual” de la Universitat Catòlica de València”.

Sr. Carles Campuzano
Vocal

President de la Fundació Acsar des d’abril de 2012 i membre del Consell Assessor de diverses entitats del Tercer Sector i l’economia social. Soci de la cooperativa que edita Alternativas Económicas, i membre del Consell d’Afers Públics de Foment del Treball .

Director de Dincat des de l’any 2019.
En representació de DINCAT és membre de la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector, on exerceix les funcions de secretari i del Comitè Executiu del COCARMI i Vicepresident de la Comissió de Salut i Serveis Socials de PIMEC.

Sr. Xavier Gironès
Vocal

Director de Recerca i Innovació de la Fundació Universitària del Bages (FUB), Campus Manresa de la UVic-UCC. Doctor en Biologia per la Universitat del País Basc (UPV-EHU), especialitzat en neurociències, envelliment humà i en la gestió de projectes culturals, de recerca científica i d'innovació transformativa. Coordinador Tècnic del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BAGESS (Bigdata, Anàlisi, Gestió i Estratègia en Salut i Social).

Dr. Climent Giné
Vocal

Doctor en Psicologia i Professor emèrit de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Professor de la FPCEE de la URL des de l’any 1995; i degà de 2004 a 2013. 

Investigador principal del Grup de Recerca “Discapacitat i Qualitat de Vida: Aspectes Educatius”.
Dr. Delfín Montero
Vocal
 
Doctor en Psicologia i pedagog, Catedràtic del dept. de Pedagogia Social i Diversitat i director del Màster Universitari en Necessitats Educatives Especials.
 
És integrant del Consell Editorial de Siglo Cero. Ha col·laborat amb AETAPI, de la qual és membre. Entre les seves publicacions destaquen les adaptacions d'eines sobre conducta adaptativa.
Sr. Amador Beiro
Vocal

Tècnic responsable d’investigació al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Dr. Joaquim Serrahima
Vocal
 
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Màster en Gestió Hospitalària per ESADE Business School.

Des de l'any 2004 dirigeix Catalònia Fundació Creactiva, grup d'entitats sense ànim de lucre amb seu social a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) que presta serveis d'atenció residencial, llars, centres de dia i centre especial de treball per a més de 800 usuaris. Compten amb una plantilla que supera els 700 professionals.

Dr. David González
Vocal

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB, i en Direcció de Màrqueting per EADA. Màster en Oncologia Molecular per la Universitat Francisco de Vitoria i en Documentació Mèdica per l'Institut Català de Noves Professions i Nixdorf-Siemens.

Té una àmplia experiència en les àrees mèdiques i de R+D del grup ESTEVE. Actualment ocupa les tasques de Global Head of Pain i Medical Lead d’Oftalmologia, Consumer Care, Sistema Nerviós Central, Respiratori i Dolor.

Sr. Toni Espinal
Secretari

Director General d'AMPANS des de fa més de 30 anys. Expert en la gestió i provisió de serveis a les persones, ha impulsat i consolidat la implementació del model d’excel·lència en la gestió de qualitat EFQM a l’entitat.

President de la Coordinadora Catalana de Centres residencials 2004 - 2008, membre fundador de FOCA per la qualitat i de consells executius de diverses organitzacions socials.

.


GALERIA
DE FOTOS
Última edició

A C T U A L I T A T

AMPANS va fer entrega ahir de forma virtual del VIII Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual
L’acte d’entrega del VIII Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual, que AMPANS convoca de forma biennal, es va fer ahir a la tarda i per primer cop de forma virtual. El Premi, que compta amb el suport d’ICL Iberia, Esteve i Control Group, és un reconeixement a la feina de persones i equips que es dediquen a la investigació i al foment de pràctiques innovadores per millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

A l’acte d’entrega, la doctora Mara Dierssen va explicar els resultats de la investigació que lidera al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, sobre l’impacte epidemiològic del Coronavirus en persones amb Síndrome de Down. Entre les conclusions a les que han pogut arribar fins ara és tot i que hi ha aquestes persones tenen factors biològics i genètics de risc per la infecció de Covid19 i s’han de protegir de manera especial els pacients majors de 40 anys perquè la mortalitat és major ja que inicien l’envelliment, no s’ha identificat que infants i joves amb Síndrome de Down presentin un risc addicional. Dierssen afirma que el risc en infants i joves depèn de les complicacions mèdiques associades i ha de ser valorat de manera individual. Per això, recomana que vagin a l’escola perquè l’aïllament social, la inactivitat i el sedentarisme poden tenir un impacte negatiu sobre el desenvolupament evolutiu en l’etapa infanto-juvenil i també en la seva salut cardiovascular i mental.

L’acte també va comptar amb la intervenció del doctor Miguel Ángel Verdugo que va parlar de la importància de les dades en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel•lectual. El director d’AMPANS, Toni Espinal, va ser l’encarregat de conduir l’acte, que va comptar amb la intervenció dels guardonats d’aquesta edició, i la cloenda per part del president d’AMPANS, Sebastià Catllà.

El Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual consta de dues categories i premia un total de sis treballs. Els dos primers premis de cada modalitat, dotats amb cinc mil euros cadascun, se’ls han emportat en aquesta edició, una investigació sobre l’autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d’una escola d’educació especial per facilitar els aprenentatge curriculars d’alumnes amb trastorns de conducta.

“Autodeterminación en jóvenes con discapacidad intelectual: Las oportunidades como motor de desarrollo” és el treball d’investigació guardonat amb el primer premi. L’equip d’aquest estudi, encapçalat per Cristina Mumbardó, posa l’accent en la necessitat de facilitar als joves amb discapacitat intel•lectual espais i oportunitats que afavoreixin la seva autodeterminació. Per la realització de l’estudi, es va entrevistar a més de 350 joves que van respondre un inventari d’autodeterminació que mesura les oportunitats que tenen per actuar per decisió pròpia. En aquest sentit, l’estudi detecta que és en els àmbits escolar i familiar on tenen menys oportunitats de decisió. L’estudi conclou que, amb els suports necessaris, cal facilitar que aquests joves puguin assumir riscos i intentar aconseguir els seus propis reptes. En la categoria d’Innovació, el primer premi ha estat pel programa d’atenció a l’alumnat amb diversitat intel·lectual i trastorns de conducta que ha dissenyat l’escola d’educació especial L’Estel-Can Bori de l’Hospitalet de Llobregat. El programa “L'Atenció Plena com a camí del Benestar Emocional”, que han estat aplicant en els darrers tres cursos, ha aconseguit millorar els resultats de l’aprenentatge dels alumnes, a través de la transformació i la creació d’entorns ambientals que milloren l’estat emocional i faciliten que l’alumne accedeixi a nous aprenentatges.

En total es convoquen 6 premis en dues modalitats, 3 d’investigació i 3 d’innovació. En la modalitat d’investigació es valora el rigor científic del treball i l’aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d’innovació es valora el grau d’innovació del projecte, el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva capacitat de rèplica en altres contextos de suport a persones amb necessitats especials. Els primers premis de cada modalitat estan dotats amb 5.000€ cadascun, els segons premis amb 3.000€ i els tercers, amb 1.000€. Els treballs guardonats són consultables i es publiquen íntegrament a la pàgina del premi de la web d’AMPANS, en l’idioma original en què han estat presentats. En total s’hi van presentar vint treballs.

Resolució del jurat del VIIIè Premi d’Investigació i d’Innovació sobre disCapacitat Intel•lectual

En la categoria d’INVESTIGACIÓ:

1r. Premi:. Autodeterminación en jóvenes con discapacidad intelectual: Las oportunidades como motor de desarrollo. Autors: Cristina Mumbardó, Climent Giné i Joan Guàrdia.

El jurat ha valorat les aportacions realitzades en el coneixement de les variables i aspectes subjacents a l'autodeterminació, l'estudi de les variables contextuals en el desenvolupament de l'autodeterminació de persones amb discapacitat intel•lectual, el rigor metodològic i la capacitat d'orientació dels resultats en la posterior intervenció.

2n. Premi: Necesidades, barreras y apoyos necesarios para trabajar els duelo con personas con discapacidad intelectual: la opinión de los profesionales.

Autors: Vanesa Arija Domínguez i Patricia Navas.

El jurat ha destacat la contribució de coneixement en una àrea poc explorada, el rigor metodològic, la creació d'instruments de mesura específics, la categorització de variables subjacents en l'acompanyament en els processos de dol, l'anàlisi de necessitats i suports en la gestió del dol de les persones amb discapacitat intel•lectual i la capacitat d'orientació dels resultats en la posterior intervenció.

3r. Premi: Mejoras necesarias en la atención sanitaria de las personas con discapacidad intelectual que envejecen: la opinión de familiares y profesionales.

Autors: Sandra Llorente Gil i Patricia Navas.

El jurat ha guardonat l'abordatge d'un tema d'especial impacte en l'actualitat, la contribució a la millora del benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual, la creació d'instruments d'avaluació específics, el rigor metodològic, el significatiu de la mostra emprada i la capacitat de orientació dels resultats en la millora de sistema sanitari.

En la categoria d’INNOVACIÓ:

1r. Premi: L'Atenció Plena com a camí del Benestar Emocional. Autora: Mercè Morillas, del CEE L’Estel-Can Bori, de L’Hospitalet de Llobregat.

El jurat ha destacat el caràcter innovador de l'Atenció Plena en el marc curricular d'un centre d'educació especial, la durada i la implantació del projecte, la generalització a tota l'escola, la implicació del professorat, els resultats obtinguts i l'aplicabilitat dels mateixos.

2n. Premi: Programa de autonomía personal para el manejo del sistema monetario en persones con Síndrome X frágil. Autors: Associació Catalana Síndrome X Fràgil, Anna Minguella González.

El jurat ha valorat l'impacte de l'ús de sistema monetari en la independència de la persona amb discapacitat, el rigor metodològic de el programa, la interrelació d'aspectes cognitius amb aspectes relacionals, el detall minuciós de les activitats realitzades, els resultats obtinguts i l'aplicabilitat de el programa.

En aquesta vuitena edició, el jurat ha deixat desert el tercer premi d’innovació, i ha decidit atorgar una Menció Especial al treball Nuevos paradigmas, administración pública y discapacidad, de José Manuel Portalo y Mercè García, considerant el caràcter modèlic i exemplar de la gestió dels serveis socials envers les persones amb discapacitat intel·lectual de les Balears.

Enllaç a la sessió: https://youtu.be/PPV1LzBp-D8 La convocatòria de la IX edició del Premi d’investigació s’obrirà el proper 1 de gener fins el 31 de desembre de 2021 i el lliurament de premis serà l’any 2022. Més informació a la web www.premiinvestigacioampans.cat

L'entrega de la VIII Premi serà en format virtual el proper 27 d'octubre

L'acte d'entrega del VIII Premi d'Investigació i d'Innovació sobre discapacitat intel·lectual, que convoca AMPANS de forma biennal, serà el proper 27 d'octubre a les 17h en format virtual. El Premi, amb el suport d'ICL Iberia, Esteve i Control Group, és un reconeixement a la feina de persones i equips que es dediquen a la investigació i al foment de pràctiques innovadores per millorar l'atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

L'acte comptarà amb la participació de la doctora Mara Dierssen, que parlarà sobre l'impacte epidemiològic del Coronavirus en persones amb síndrome de down, i amb el doctor Miguel Ángel Verdugo, que parlarà de la importància de les dades en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Les persones que hi vulguin assistir de forma virtual s'hauran d'inscriure prèviament en aquest enllaç.

El guardó consta de dues categories, investigació i innovació, i premia un total de sis treballs. Els dos primers premis de cada modalitat, dotats amb cinc mil euros cadascun, se'ls han emportat aquesta edició una investigació sobre l'autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d'una escola d'educació especial per facilitar els aprenentatge curriculars d'alumnes amb trastorns de conducta.

"Autodeterminación en jóvenes con discapacidad intelectual: Las oportunidades como motor de desarrollo" és el treball d'investigació guardonat amb el primer premi. L'equip d'aquest estudi, encapçalat per Cristina Mumbardó, posa l'accent en la necessitat de facilitar als joves amb discapacitat intel·lectual espais i oportunitats que afavoreixin la seva autodeterminació. Per la realització de l'estudi, es va entrevistar a més de 350 joves que van respondre un inventari d'autodeterminació que mesura les oportunitats que tenen per actuar per decisió pròpia. En aquest sentit, l'estudi detecta que és en els àmbits escolar i familiar on tenen menys oportunitats de decisió. L'estudi conclou que, amb els suports necessaris, cal facilitar que aquests joves puguin assumir riscos i intentar aconseguir els seus propis reptes.

En la categoria d'Innovació, el primer premi ha estat pel programa d'atenció a l'alumnat amb diversitat intel·lectual i trastorns de conducta que ha dissenyat l'escola d'educació especial L'Estel-Can Bori de l'Hospitalet de Llobregat. El programa "L'Atenció Plena com a camí del Benestar Emocional", que han estat aplicant en els darrers tres cursos, ha aconseguit millorar els resultats de l'aprenentatge dels alumnes, a través de la transformació i la creació d'entorns ambientals que milloren l'estat emocional i faciliten que l'alumne accedeixi a nous aprenentatges.

En total es convoquen 6 premis en dues modalitats, 3 d'investigació i 3 d'innovació. En la modalitat d'investigació es valora el rigor científic del treball i l'aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d'innovació es valora el grau d'innovació del projecte, el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva capacitat de rèplica en altres contextos de suport a persones amb necessitats especials. Els primers premis de cada modalitat estan dotats amb 5.000€ cadascun, els segons premis amb 3.000€ i els tercers, amb 1.000€. Els treballs guardonats són consultables i es publiquen íntegrament a la pàgina del premi de la web d'AMPANS, en l'idioma original en què han estat presentats. En total s'hi van presentar vint treballs.

Resolució del jurat del VIIIè Premi d'Investigació i d'Innovació sobre disCapacitat Intel·lectual

En la categoria d'INVESTIGACIÓ:
1r. Premi:. Autodeterminación en jóvenes con discapacidad intelectual: Las oportunidades como motor de desarrollo.
Autors: Cristina Mumbardó, Climent Giné i Joan Guàrdia.
El jurat ha valorat les aportacions realitzades en el coneixement de les variables i aspectes subjacents a l'autodeterminació, l'estudi de les variables contextuals en el desenvolupament de l'autodeterminació de persones amb discapacitat intel·lectual, el rigor metodològic i la capacitat d'orientació dels resultats en la posterior intervenció.

2n. Premi: Necesidades, barreras y apoyos necesarios para trabajar els duelo con personas con discapacidad intelectual: la opinión de los profesionales.
Autors: Vanesa Arija Domínguez i Patricia Navas.
El jurat ha destacat la contribució de coneixement en una àrea poc explorada, el rigor metodològic, la creació d'instruments de mesura específics, la categorització de variables subjacents en l'acompanyament en els processos de dol, l'anàlisi de necessitats i suports en la gestió del dol de les persones amb discapacitat intel·lectual i la capacitat d'orientació dels resultats en la posterior intervenció.

3r. Premi: Mejoras necesarias en la atención sanitaria de las personas con discapacidad intelectual que envejecen: la opinión de familiares y profesionales.
Autors: Sandra Llorente Gil i Patricia Navas.
El jurat ha guardonat l'abordatge d'un tema d'especial impacte en l'actualitat, la contribució a la millora del benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual, la creació d'instruments d'avaluació específics, el rigor metodològic, el significatiu de la mostra emprada i la capacitat de orientació dels resultats en la millora de sistema sanitari.

En la categoria d'INNOVACIÓ:

1r. Premi: L'Atenció Plena com a camí del Benestar Emocional.
Autora: Mercè Morillas, del CEE L'Estel-Can Bori, de L'Hospitalet de Llobregat.
El jurat ha destacat el caràcter innovador de l'Atenció Plena en el marc curricular d'un centre d'educació especial, la durada i la implantació del projecte, la generalització a tota l'escola, la implicació del professorat, els resultats obtinguts i l'aplicabilitat dels mateixos.

2n. Premi: Programa de autonomía personal para el manejo del sistema monetario en persones con Síndrome X frágil.
Autors: Associació Catalana Síndrome X Fràgil, Anna Minguella González.
El jurat ha valorat l'impacte de l'ús de sistema monetari en la independència de la persona amb discapacitat, el rigor metodològic de el programa, la interrelació d'aspectes cognitius amb aspectes relacionals, el detall minuciós de les activitats realitzades, els resultats obtinguts i l'aplicabilitat de el programa.

En aquesta vuitena edició, el jurat ha deixat desert el tercer premi d'innovació, i ha decidit atorgar una Menció Especial al treball Nuevos paradigmas, administración pública y discapacidad, de José Manuel Portalo y Mercè García, considerant el caràcter modèlic i exemplar de la gestió dels serveis socials envers les persones amb discapacitat intel·lectual de les Balears.

Un estudi que promou l’autodeterminació dels joves amb discapacitat intel·lectual i el projecte d’una escola d’educació especial que afavoreix l’aprenentatge curricular dels seus alumnes, premiats per AMPANS

El jurat del Premi d’investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual que convoca de forma biennal AMPANS, ha proclamat els treballs guardonats en la seva VIII edició. El premi consta de dues categories, investigació i innovació. Els dos primers premis de cada modalitat, dotats amb cinc mil euros cadascun, se’ls han emportat una investigació sobre l’autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d’una escola d’educació especial per facilitar els aprenentatge curriculars d’alumnes amb trastorns de conducta.
“Autodeterminación en jóvenes con discapacidad intelectual: Las oportunidades como motor de desarrollo” és el treball d’investigació guardonat amb el primer premi. L’equip d’aquest estudi, encapçalat per Cristina Mumbardó, posa l’accent en la necessitat de facilitar als joves amb discapacitat intel·lectual espais i oportunitats que afavoreixin la seva autodeterminació. Per la realització de l’estudi, es va entrevistar a més de 350 joves que van respondre un inventari d’autodeterminació que mesura les oportunitats que tenen per actuar per decisió pròpia. En aquest sentit, l’estudi detecta que és en els àmbits escolar i familiar on tenen menys oportunitats de decisió. L’estudi conclou que, amb els suports necessaris, cal facilitar que aquests joves puguin assumir riscos i intentar aconseguir els seus propis reptes.
En la categoria d’Innovació, el primer premi ha estat pel programa d’atenció a l’alumnat amb diversitat intel·lectual i trastorns de conducta que ha dissenyat l’escola d’educació especial L’Estel-Can Bori de l’Hospitalet de Llobregat. El programa “L'Atenció Plena com a camí del Benestar Emocional”, que han estat aplicant en els darrers tres cursos, ha aconseguit millorar els resultats de l’aprenentatge dels alumnes, a través de la transformació i la creació d’entorns ambientals que milloren l’estat emocional i faciliten que l’alumne accedeixi a nous aprenentatges.

En total es convoquen 6 premis en dues modalitats, 3 d’investigació i 3 d’innovació. En la modalitat d’investigació es valora el rigor científic del treball i l’aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d’innovació es valora el grau d’innovació del projecte, el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva capacitat de rèplica en altres contextos de suport a persones amb necessitats especials. Els primers premis de cada modalitat estan dotats amb 5.000€ cadascun, els segons premis amb 3.000€ i els tercers, amb 1.000€. Els treballs guardonats són consultables i es publiquen íntegrament a la pàgina del premi de la web d’AMPANS, en l’idioma original en què han estat presentats. En total s’hi van presentar vint treballs.

El Premi, amb el suport d’ICL Iberia, Esteve i Control Group, és un reconeixement a la feina de persones i equips que es dediquen a la investigació per la millora de l’atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Resolució del jurat del VIIIè Premi d’Investigació i d’Innovació sobre disCapacitat Intel·lectual

En la categoria d’INVESTIGACIÓ:
1r. Premi:. Autodeterminación en jóvenes con discapacidad intelectual: Las oportunidades como motor de desarrollo.
Autors: Cristina Mumbardó, Climent Giné i Joan Guàrdia.
El jurat ha valorat les aportacions realitzades en el coneixement de les variables i aspectes subjacents a l'autodeterminació, l'estudi de les variables contextuals en el desenvolupament de l'autodeterminació de persones amb discapacitat intel·lectual, el rigor metodològic i la capacitat d'orientació dels resultats en la posterior intervenció.

2n. Premi: Necesidades, barreras y apoyos necesarios para trabajar els duelo con personas con discapacidad intelectual: la opinión de los profesionales.
Autors: Vanesa Arija Domínguez i Patricia Navas.
El jurat ha destacat la contribució de coneixement en una àrea poc explorada, el rigor metodològic, la creació d'instruments de mesura específics, la categorització de variables subjacents en l'acompanyament en els processos de dol, l'anàlisi de necessitats i suports en la gestió del dol de les persones amb discapacitat intel·lectual i la capacitat d'orientació dels resultats en la posterior intervenció.

3r. Premi: Mejoras necesarias en la atención sanitaria de las personas con discapacidad intelectual que envejecen: la opinión de familiares y profesionales.
Autors: Sandra Llorente Gil i Patricia Navas.
El jurat ha guardonat l'abordatge d'un tema d'especial impacte en l'actualitat, la contribució a la millora del benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual, la creació d'instruments d'avaluació específics, el rigor metodològic, el significatiu de la mostra emprada i la capacitat de orientació dels resultats en la millora de sistema sanitari.

En la categoria d’INNOVACIÓ:

1r. Premi: L'Atenció Plena com a camí del Benestar Emocional.
Autora: Mercè Morillas, del CEE L’Estel-Can Bori, de L’Hospitalet de Llobregat.
El jurat ha destacat el caràcter innovador de l'Atenció Plena en el marc curricular d'un centre d'educació especial, la durada i la implantació del projecte, la generalització a tota l'escola, la implicació del professorat, els resultats obtinguts i l'aplicabilitat dels mateixos.

2n. Premi: Programa de autonomía personal para el manejo del sistema monetario en persones con Síndrome X frágil.
Autors: Associació Catalana Síndrome X Fràgil, Anna Minguella González.
El jurat ha valorat l'impacte de l'ús de sistema monetari en la independència de la persona amb discapacitat, el rigor metodològic de el programa, la interrelació d'aspectes cognitius amb aspectes relacionals, el detall minuciós de les activitats realitzades, els resultats obtinguts i l'aplicabilitat de el programa.

En aquesta vuitena edició, el jurat ha deixat desert el tercer premi d’innovació, i ha decidit atorgar una Menció Especial al treball Nuevos paradigmas, administración pública y discapacidad, de José Manuel Portalo y Mercè García, considerant el caràcter modèlic i exemplar de la gestió dels serveis socials envers les persones amb discapacitat intel·lectual de les Balears.

AMPANS convoca el VIII Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel•lectual i trastorns del desenvolupament

AMPANS convoca el VIII Premi d'Investigació i d'Innovació sobre discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que vol reconèixer la feina de professionals, equips i entitats que treballen per millorar l'atenció i la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual des dels àmbits de la investigació i la innovació.

En total, s'atorguen 6 premis en dues modalitats, 3 d'investigació i 3 d'innovació. En la modalitat d'investigació es valora el rigor científic del treball i l'aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d'innovació es valora el grau d'innovació del projecte, el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva facilitat de rèplica en altres contextos.

Els premis estan dotats econòmicament de la següent manera: 5.000€ pels 2 primers premis, 3.000€ pels dos segons i 1.000 pels tercers, i compten amb el patrocini de les empreses ICL Iberia, Esteve i Control Group.

Els treballs es poden presentar en català, castellà, anglès i francès i han de tractar sobre qualsevol matèria o aspecte específic de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Han de ser originals i inèdits, i han de ser realitzats en els tres últims anys, comptant des de la data de recepció del treball.

Pot optar al premi qualsevol persona física, de forma individual o col·lectiva, i qualsevol persona jurídica (institucions, universitats, entitats o empreses públiques o privades) amb nacionalitat o seu a països d'Europa o Amèrica Llatina.

La data màxima de presentació dels treballs serà el 31 de desembre de 2019 a les 14 hores. A la web www.premiinvestigacioampans.cat es poden consultar les bases i fer la inscripció. Tots els treballs premiats es publicaran en aquest pàgina web.

El Jurat del Premi, format per personalitats de reconegut prestigi relacionades amb l'atenció i l'estudi de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, haurà de valorar els treballs presentats i el veredicte es farà públic l'any 2020.

Aquests premis, convocats per AMPANS, són els únics existents a l'estat espanyol i dels pocs a Europa que promouen la investigació i la innovació per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

En la darrera edició es van presentar 19 treballs i els premiats van ser, en la categoria d'investigació: un estudi sobre les dificultats de les persones amb discapacitat intel·lectual en l'ús d'eines Social Media; un diagnòstic genètic de causes no conegudes en una àmplia mostra de persones amb discapacitat intel·lectual, i un estudi sobre les diferències que existeixen en qualitat de vida en infància i adolescència amb Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) i discapacitat intel·lectual.
En la modalitat d'innovació es va premiar: una metodologia basada en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat greument afectades; un treball que identifica factors claus per a la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual, i un treball sobre el coneixement de les dones amb discapacitat intel•lectual sobre violència de gènere.

Control Group i AMPANS han formalitzat l’acord de col·laboració per impulsar i ampliar el Premi d’Investigació i d’Innovació sobre Persones amb discapacitat intel·lectual

Els premis, que es convoquen de forma bianual, són un reconeixement als professionals i col·lectius que aposten per la investigació i la innovació en la millora de la qualitat de vida de les persones amb necessitats de suport

Manresa, 27 de juny de 2018. AMPANS i Control Group han signat  el conveni de col·laboració que permet a l’entitat que treballa per a les persones amb necessitats de suport, ampliar la dotació del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre Persones amb discapacitat intel·lectual,  l’únic premi a l’estat espanyol que fomenta el coneixement i la recerca per la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones.

La signatura que s’ha fet aquesta setmana a les instal·lacions d’AMPANS, entre el conseller delegat de Control Group, Josep Obiols, i el director general d’AMPANS, Toni Espinal, ha formalitzat el suport que Control s’ha compromès a donar a AMPANS en la present edició i amb voluntat de continuïtat.

Pel conseller delegat de Control Group, Josep Obiols, “és un orgull poder col·laborar en aquest tipus d'iniciatives que ajuden a fomentar la recerca i la investigació per millorar  la vida de les persones que més ho necessiten”.

Per la seva banda, Toni Espinal ha agraït el seu suport i l’ha situat com a exemple del compromís social del teixit empresarial de la comarca. Segons Espinal, les empreses que  impregnen la seva estratègia de responsabilitat social seran el paradigma empresarial del segle XXI. Per AMPANS “el foment de la recerca i la innovació  és fonamental per avançar en la millora de la qualitat de vida de les persones que atenem, per la qual cosa promovem que els professionals i els entorns de coneixement investiguin a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual” afegeix el director d’AMPANS. 

AMPANS va lliurar el passat 18 de juny els guardons de la Setena edició del Premi d’Investigació i d’Innovació, en un acte que va comptar amb el conseller de treball, afers socials i famílies, Chakir El Homrani i presentat pel periodista Antoni Bassas.

Gràcies a la incorporació de nous patrocinadors com Control Group, es van poder premiar un total de 6 treballs entre els quals un estudi sobre les dificultats de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’ús d’eines de comunicació digital tan bàsiques com el correu electrònic, i una metodologia basada en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i amb greus afectacions.

AMPANS entrega els guardons del VII Premi d’Investigació i d’Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual, amb la presència del conseller de Treball, afers socials i famílies, Chakir El Homrani

El periodista Antoni Bassas ha conduït un acte que reconeix el treball de persones, entitats i equips de treball que aposten per la investigació i la realització de pràctiques innovadores que millorin la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual

Manresa, dimarts 19 de juny de 2018.  AMPANS va lliurar ahir al vespre el VII Premi d’Investigació i d’Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual que entrega de forma biennal. Es tracta d’un reconeixement a la feina de persones i equips que es dediquen a la investigació i al foment de  pràctiques innovadores per millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Dos redactors i un càmera, del nou projecte impulsat per AMPANS, d’un canal de producció audiovisual que informa de l’actualitat corporativa de l’entitat, van entrevistar al periodista i comunicador, membre de l’equip directiu de l’Ara, Antoni Bassas. L’acte va començar amb la projecció de la realització d’aquesta entrevista, molt aplaudida pel públic.

Aquesta setena convocatòria ha atorgat 6 premis en dues modalitats, 3 d’investigació i 3 d’innovació, dotats econòmica gràcies al suport d’ICL Iberia, Esteve i Control Group: 5.000€ pels 2 primers premis, 3.000€ pels dos segons i 1.000 pels tercers.

La madrilenya Fundación PRODIS va recollir el Primer Premi  en la modalitat d’Investigació per un estudi sobre les dificultats de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’ús d’eines Social Media.

En la modalitat d’Innovació es va endur el Primer Premi la Fundación Obra San Martín, de Santander, per una metodologia basada en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat greument afectades, un treball d’Òscar Herrero.

La resta de premis van ser per un treball que identifica factors claus  per a la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual (segon premi d’Innovació) i per un treball sobre el coneixement de les dones  amb  discapacitat intel·lectual sobre violència de gènere (tercer premi d’innovació).

També van ser guardonades dues investigacions, una de les quals promoguda per Fundació Catalònia, amb seu a Sant Cugat, en col·laboració amb Synlab, sobre un diagnòstic genètic de causes no conegudes en una àmplia mostra de persones amb discapacitat intel·lectual, dirigida pel  Dr. Luis Izquierdo, metge genetista clínic, director del departament de genètica de l'Hospital Universitari Sanitas "La Moraleja" (tercer premi d’Investigació) i un estudi sobre les diferències que existeixen en qualitat de vida en infància i adolescència amb  Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) i discapacitat intel·lectual de la investigadora María Lucía Morán.

En l’entrega de premis, el President d’AMPANS, Sebastià Catllà, va ressaltar  que “l’entitat vol tenir una mirada llarga més enllà de la nostra missió que ens interpel·la a donar sortida a les necessitats més urgents de persones amb discapacitat intel·lectual i altres col·lectius vulnerables,  col·laborant amb les administracions  per crear valor afegit públic”.

En aquest sentit, el conseller de treball, afers socials i famílies, Chakir El Homrani, va tancar l’acte destacant la mirada integral que fa AMPANS amb les persones al centre, i va reivindicar la persona de Dolors Bassa com a consellera que actualment es troba privada de llibertat el centre penitenciari d’Alcalá-Meco. En el seu torn també l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va ressaltar el paper impulsor i el caràcter innovador d’AMPANS per buscar noves vies en l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual.

El toc musical de l’acte el va oferir el cor bagenc de veus masculí Lúpulus Emsembla, que va cantar dues peces de Mozart i Ravenscroft.

El Jurat del VII Premi d’Investigació i d’Innovació premia un estudi sobre les dificultats de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’ús d’eines Social Media, i una metodologia per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat greument afectades

Els premis, que tenen caràcter biennal, reconeixen el treball de persones, entitats i equips de treball que aposten per la investigació i la realització de pràctiques innovadores que millorin la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual

El jurat del Premi d'investigació i Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual que convoca de forma bianual AMPANS, ha proclamat els treballs guardonats en la seva VII edició. Es tracta de l'únic premi existent que fomenta la investigació i innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual.

El Premi, amb el suport d'ICL Iberia i Esteve, és un reconeixement a la feina de persones i equips que es dediquen a la investigació i al foment de pràctiques innovadores per millorar l'atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

En total s'atorguen 6 premis en dues modalitats, 3 d'investigació i 3 d'innovació. En la modalitat d'investigació es valora el rigor científic del treball i l'aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d'innovació es valora el grau d'innovació del projecte, el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva replicabilitat en altres contextos. Els primers premis de cada modalitat estan dotats amb 5.000€ cadascun, els segons premis en 3.000€ i els tercers, en 1.000€, i la publicació de tots els treballs guardonats.

MODALITAT D'INVESTIGACIÓ

PRIMER PREMI

PROYECTO DE INVESTIGACIÓN: EVALUACIÓN DE UN GESTOR DE CORREO ADAPTADO PARA LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD INTELECTUAL
Autor: Fundación Prodis (Madrid)
Treball amb gran rigor científic que s'endinsa en identificar les dificultats que experimenten les persones amb discapacitat intel·lectual en l'ús d'eines Social Media. Especialment es centra en l'ús del correu electrònic aportant aquestes dades a un estudi europeu per a la construcció d'un gestor adaptat de correu.

SEGON PREMI

HACIA UNA MEJOR CALIDAD DE VIDA EN JÓVENES CON DISCAPACIDAD INTELECTUAL Y AUTISMO: PRIORIDADES PARA LA INTERVENCIÓN Y VARIABLES RELEVANTES.
Autor: María Lucía Morán
L'estudi aprofundeix en les diferències que existeixen en la qualitat de vida en nens i joves amb trastorn de l'espectre autista i discapacitat intel·lectual identificant les majors mancances en inclusió social, relacions interpersonals i autodeterminació.

TERCER PREMI

DIAGNÓSTICO GENÉTICO EN DISCAPACIDAD INTELECTUAL: ACCIONABILIDAD DE LA GENÉTICA EN LA ATENCIÓN A PERSONAS CON DISCAPACIDAD INTELECTUAL
Autor: Fundació Catalònia (Sant Cugat del Vallès)
Els autors realitzen un diagnòstic genètic en una àmplia mostra de persones amb discapacitat intel·lectual de causes no conegudes. El treball arriba a identificar: en un 18% de la població estudiada, mutacions genètiques identificades com a causant de discapacitat; i a un 39 % de les persones estudiades, com a portadores de variacions genètiques que no estan identificades com a causant de discapacitat però que en funció de l'estudi requeriran d'estudis posteriors.

MODALITAT D'INNOVACIÓ

PRIMER PREMI

UNA SOLA MISIÓN, UN TRABAJO COMPARTIDO: Mejora de la Calidad de Vida.
Autor: Óscar Herrero
El treball destaca per la seva rigorosa metodologia en la mesura de la qualitat de vida, la implantació de metodologies innovadores en l'atenció a les necessitats i desitjos de les persones amb discapacitat greument afectades. El treball constitueix un exemple de gran valor per altres entitats que vulguin millorar les condicions generals de vida de les persones amb discapacitat.

SEGON PREMI

CAMINANDO HACIA LA PLENA INCLUSIÓN
Autor: María Bibiana Miranda
El treball destaca en l'exemplificació del procés de transformació d'un servei d'atenció a persones a mb discapacitat intel·lectual cap a la integració i participació comunitària. Identifica factors claus per a la inclusió social de les persones i fa servir metodologies que inclouen la participació activa de les persones amb discapacitat.

TERCER PREMI

EL CONOCIMIENTO DE LAS MUJERES CON DISCAPACIDAD INTELECTUAL SOBRE VIOLENCIA DE GÉNERO
Autor: Míriam Blanco
L'autora aborda un tema poc estudiat en la discapacitat intel·lectual com és el coneixement que tenen les dones amb discapacitat sobre les situacions de risc, abús, dependència, expectatives de les relacions sentimentals, etc. El treball realitza una proposta formativa adaptada a les seves necessitats.

AMPANS convoca el VII Premi d’Investigació i d’Innovació sobre Persones amb discapacitat intel·lectual

AMPANS convoca el  VII Premi d'Investigació i d'Innovació sobre Persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que vol reconèixer la feina de professionals, entitats, associacions i equips que treballen per millorar l'atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual des dels àmbits de la investigació i la innovació.

En total, s'atorguen 6 premis en dues modalitats, 3 d'investigació i 3 d'innovació. Els primers premis es doten amb 5.000€, els segons amb 3.000€ i els tercers amb 1.000€. Tots els treballs premiats es publicaran en un llibre que edita la Fundació Ampans.

Els treballs es poden presentar en català, castellà, anglès o francès i han de tractar sobre qualsevol matèria o aspecte específic de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Han de ser originals i inèdits, i no poden tenir una data de realització superior als tres anys en el moment de la convocatòria.

Pot optar al premi qualsevol persona física, major d'edat, de forma individual, o bé de forma col·lectiva (institucions, universitats, entitats o empreses públiques o privades) amb representació o seu a Espanya, la resta de països de la Unió Europea o Sud Amèrica.

La data màxima de presentació dels treballs serà el 31 de desembre de 2017 a les 14 hores. Prèviament s'haurà de fer la inscripció a través d'un formulari i es poden consultar les bases del premi.

Aquests premis, convocats per AMPANS, són els únics existents a l'estat espanyol i dels pocs a Europa que promouen la investigació i la innovació per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

 

AMPANS omple l’auditori de la FUB en l’acte d’entrega del VI Premi d’Investigació i d’Innovació sobre Persones amb discapacitat intel·lectual, amb la presència de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz

La consellera d'Ensenyament Meritxell Ruiz va presidir ahir a la tarda, l'acte de lliurament del VI Premi d'Investigació i d'Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual, convocat per AMPANS de forma biennal, que es va fer a la sala d'actes d'UManresa-FUB, plena a vessar.

La Dra. Amaia Hervás, cap de la Unitat de Salut Mental infanto-juvenil de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, va pronunciar la xerrada "Autisme, reptes de futur" i va respondre a les preguntes plantejades per diverses persones: mestres d'educació especial, familiars, membres de l'equip d'assessorament i orientació psicopedagògica, i professionals de la salut mental.

Amaia Hervás es va felicitar que el primer premi d'investigació fos per un treball sobre l'autisme, perquè si "no investiguem ens quedarem amb una concepció obsoleta" d'aquest trastorn, que afecta cada cop a més persones; segons Hervàs un 400 per cent més en els últims 10 anys a Catalunya, en part perquè ara es detecta amb més facilitat. Va insistir que cal investigar sobre el tema, formar professionals i també les famílies, reivindicant el dret a l'accés de recursos de qualitat per tota la població amb autisme. Va explicar que els nens i nenes autistes "viuen en un món que no entenen. Són afectuosos i socials, però no entenen el que pensem, el que esperem d'ells ni com ens relacionem" També va dir que ells volen ser útils als altres i que se'ls han de donar les eines perquè puguin sentir-se'n.

Els premis de la sisena convocatòria van guardonar un total de 6 premis, 3 d'investigació i 3 d'innovació, tots amb dotació econòmica. De cara a la propera edició, AMPANS va anunciar que els premis s'internacionalitzen amb convocatòria oberta a entitats de la resta del món.

Un treball sobre autisme i un projecte innovador sobre l'atenció comunitària amb discapacitat intel·lectual va obtenir els 2 primers premis, dotats amb 3.000€ cadascun. El primer premi d'investigació va ser per Jesús Soldevila pel seu treball "La història d'un infant amb autisme. Interroguem l'experiència: implicacions per a la millora de l'escola inclusiva". El primer premi d'innovació és d'Amadip Esment Fundación per un treball per fomentar les relacions interpersonals.

La resta de premis van ser per: "Estudio de la comunicación del diagnóstico de síndrome de down de los profesionales sanitarios", de Teresa Vargas Aldecoa; i per: "El preparador laboral: análisis del perfil de competencias y necesidades para el diseño de un programa formativo", de Francisco de Borja Jordán de Urríes Vega. Segon i tercer d'investigació, respectivament.

I els segon i tercer d'Innovació per : "Soluciones, dispositivos, herramientas y metodologías innovadoras adaptadas a las personas con discapacidad que envejecen en entornos sociolaborales", de José Maria Franco y Lantegi Batuak; y "Realización de actividades educativas en mesas multicontacto y actividades colaborativas para personas con discapacidad cognitiva y trastorno del espectro autista", de David Roldán Álvarez de Alcorcón.

La consellera Meritxell Ruiz va posar AMPANS com a exemple "del que pot fer per aquest país les iniciatives socials, de com la ciutadania s'implica per oferir serveis a les persones. En aquest cas persones amb discapacitat intel·lectual". L'acte també va comptar amb la participació del Dr. Antoni Esteve, del grup Esteve, col·laborador d'AMPANS i d'aquest premi, que va recordar els vincles familiars amb Manresa i va mostrar el seu suport a la tasca de l'entitat.

Homenatge al President d'AMPANS:

L'acte va tenir un final emotiu amb l'homenatge al president de l'entitat, Domènec Casasayas, que el mes vinent deixarà el càrrec. Casasayas, emocionat, va donar les gràcies "a les persones amb discapacitat i les seves famílies. Amb les seves capacitats, m'han ajudat a superar les meves discapacitats". La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, li va fer entrega del cavallet d'or, en forma de pin, la màxima distinció de l'entitat.

Una actuació del cor de l'escola Jeroni de Moragas va posar el punt final a l'acte.